homebiogallerymusicagendabuy cdcontact

Trio Nocturna

Nuevo Nocturna

De roots van Nuevo Nocturna liggen in de Argentijnse tango. Zangeres / violiste Charlotte Dupuis en gitarist/pianist Mirek Walton zijn de spil van het ensemble dat zij in 2007 oprichtten. Beiden componeren authentieke, toegankelijke muziek. De muzikale uitstraling en ongedwongen speelsheid van Nuevo Nocturna leiden tot unieke optredens in het Zuid-Amerikaanse genre.

Nuevo Nocturna live

Variabele bezetting
De bezetting van Nuevo Nocturna is flexibel.
Het duo wordt een trio met Alexander Vocking (contrabas) of zelfs een kwartet met Lysandre Donoso (bandoneón) erbij. Zo is er voor elke gelegenheid een passend ensemble. Nuevo Nocturna speelt concerten, dansmuziek en sfeermuziek op uw feest.

Meeslepende muziek
De interactie tussen de bandleden en de kwaliteit van de uitvoering maken elk optreden van Nuevo Nocturna bijzonder. Je wordt direct meegenomen naar het warme Argentinië. Spanje, Portugal en Mexico krijg je er gratis bij. Vanuit Rotterdam en Amsterdam treedt het ensemble op in heel Nederland en daarbuiten, om overal de harten en zielen van mensen te raken.

New release
Met Medianoche heeft Nuevo Nocturna een passievol derde album geproduceerd: poëtische, dansbare muziek, met een warme, eigen tango-vibe. Op dit album wordt Nuevo Nocturna aangevuld met Lysandre Donoso (bandoneón) en Alexander Vocking (contrabas). Eigen composities worden afgewisseld met bestaande tango’s van Astor Piazzolla en Aníbal Troilo.

Eigen werk
Het creëren en mooi uitvoeren van nieuwe muziek staat centraal bij Nuevo Nocturna . Hun kleurrijke tangomuziek, met fado en jazz invloeden, bestaat uit nieuwe composities en eigenzinnige bewerkingen van klassiekers. De oude tangomuziek uit havenstad Buenos Aires hebben ze afgestoft en bewerkt. Hierbij laat Nuevo Nocturna de tegenstellingen tussen wilde, swingende latin en tedere, gevoelige canciones steeds weer doorklinken.

Roots
Tango muziek is eind 19e eeuw in de sloppenwijken van Buenos Aires ontstaan als dansmuziek en muziek waarin de armen al hun zorgen kwijt konden. Snel groeide “de blues van Argentinië” uit tot een erkend genre. Begin 20e eeuw waaide de tango over naar Europa. Vooral Parijs raakte er van in de ban. De Argentijnse elite, die de tangocultuur in eerste instantie verafschuwde, maar opkeek tegen het modieuze

Parijs, was nu ineens trots op ‘haar’ rijke muziek en prachtige dans.
100 jaar later is het genre zowel in Argentinië als in Europa nog vol in leven. Niet in de laatste plaats door de verdiensten van de wereldberoemde componist en bandoneonist Astor Piazzolla.

Momenteel dient een nieuwe generatie tango-musici zich aan, onder andere in Nederland. Nuevo Nocturna bereikt zowel tango liefhebbers als een breder publiek en is daarmee een belangrijke factor in deze nieuwe stroming. Met hun lichte, jazzy en vaak vrolijke interpretatie van tangomuziek hebben ze een ander geluid dan Argentinijnse tangobands als Orquesta Típica Fernández Fierro en Astillero.

 

Charlotte Dupuis

Charlotte Dupuis

(1981, Eindhoven)
VIOOL, ZANG

Zangeres en violiste Charlotte Dupuis heeft aan het Rotterdams Conservatorium twee opleidingen afgerond: hoofdvak viool (Argentijnse Tango) en Docent Muziek. Haar docente Winanda van Vliet inspireerde haar om in het Spaans te gaan zingen. Tijdens zomervakanties speelt zij op de pleinen van Italië en de stranden van Spanje. De bijzondere combinatie van een goede opleiding en het avonturisme van straatmuziek is nog steeds te horen én te zien in elk optreden. Naast haar optredens met Nuevo Nocturna is zij werkzaam op de HAVO/VWO voor muziek en dans van het Rotterdams conservatorium en is zij vakleerkracht muziek op de American International School van Rotterdam.

 

Mirek Walton

Mirek Walton

(1987, Gouda)
GITAAR

In de tangowereld geldt Mirek Walton als veelbelovend talent. De jonge gitarist, pianist en componist studeerde in 2009 cum laude af aan het Rotterdams conservatorium. Hij speelt in verschillende tangogroepen, maar richt zich op ook op andere stijlen als jazz, wereldmuziek en muziektheater. In zijn eigenzinnige composities combineert hij tango met improvisatie en nieuwe technieken om de oude ritmes swingend en verfrissend door te laten klinken. Mirek werd in 2010 beloond met de Choclo compositieprijs, en won met Nuevo Nocturna het Doble Ocho Concours 2010. Mirek Walton treedt ook regelmatig op met De Andersons en met Walton/van Duinen.

 

CONTRABAS

Alexander Vocking

Nuevo Nocturna werkt sinds 2011 met de contrabassist Alexander Vocking. Hij volgt momenteel een master opleiding aan het Rotterdams conservatorium en is een van de beste tango bassisten in Nederland. Alexander Vocking is ook te horen in LocosLindos en in Roffa Tango Trio.
De bassist heeft in een tango ensemble de taak gelaagdheid, extra ritme en vurigheid toe te voegen. Een taak die Alexander zeer goed weet uit te voeren. Voor feesten, concerten en dansavonden is het aan te raden om Nuevo Nocturna met contrabas erbij te boeken.

Lysandre Donoso

Lysandre Donoso

Nuevo Nocturna werkt sinds 2013 met de bandoneónist Lysandre Donoso. Hij beheerst de bandoneón als geen ander en weet de echte tango sound te laten klinken. Wanneer hij optreedt met Nuevo Nocturna, geeft hij het ensemble vleugels. Lysandre speelt ook in Orquesta Silbando Tango. Voor grotere feesten, tango concerten en milonga’s is het aan te raden om Nuevo Nocturna met bandoneón erbij te boeken.

Artwork en fotografie

Rachel Sender

Artwork van Rachel Sender
Sinds 2009 werkt Nuevo Nocturna samen met Rachel Sender. Zij ontwerpt mooie afbeeldingen voor op flyers, de website en onze eerste twee cd’s; Milonga del Norte en Xongo!. Rachel weet de sfeer van de muziek steeds prachtig te verbeelden.
Zie ook: www.rachelsender.com

Gonçalo Almeida

Artwork van Gonçalo Almeida
Voor haar derde album, Medianoche, heeft Nuevo Nocturna samengewerkt met jazz bassist en kunstenaar Gonçalo Almeida. Zijn ontwerpen raken diep en hebben een mooie balans tussen abstract en figuratief.  
Zie ook: www.gonzobass.wix.com/gonzoalmeida

Rob Nijmeijer

Foto’s van Rob Nijmeijer
Rob Nijmeijer is een bijzondere fotograaf. Door zijn mensenkennis weet hij op het juiste moment foto’s te maken. De meeste foto’s op deze website zijn door hem gemaakt.
Zie ook: www.kiomfoto.blogspot.nl


© Nuevo Nocturna, 2015 | design & programming: rachelsender.com |